Château Fontesteau – perinteitä ja laatua Bordeaux’sta

Keskellä kuuluisaa viinialuetta Ranskan länsirannikolla Château Fontesteaun viinitilalla viljellään klassisia, punaisia Bordeaux’n rypäleitä ainutlaatuisessa ympäristössä.

Château Fontesteau, joka on kuohuviineistään tunnetun Bernard-Massardin osaomistama viinitila, sijaitsee keskellä Médocin niemimaata, noin 50 kilometrin päässä Bordeaux’n kaupungista ja lähellä maineikasta Pauillacia. Kahdenkymmenen hehtaarin kokoiset viinitarhat levittäytyvät Garonne-joen ja Atlantin valtameren väliin. Viinitarhojen maaperä muodostuu Garonne-joen sorasta ja savesta, joiden alla on iso kalkkikivikerros. Tilan 37 viinipalstalla viljellään Bordeaux’n punaisia lajikkeita: Cabernet Sauvignonia ja Merlotia. Huokoinen maaperä suosii erityisesti Médocin alueen mainekkainta rypälettä, Cabernet Sauvignonia.

 

Château Fontesteaun viinitilan sydän, samanniminen linna, on rakennettu vuonna 1277. Arkeologisten tutkimusten mukaan linnan alueella on ollut asutusta jo 800 eKr. Alueella valmistettiin alun perin rautaa ja terästä. Fontesteaun nimi uskotaan perustuvan alueella olevaan puroon, jonka alkulähde koostuu seitsemästä lähteestä. Sana ”Font” tarkoittaa muinaisranskaksi lähdettä.

Alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä vain torni, jossa on simpukoilla koristeltu vaakuna. Simpukat opastavat pyhiinvaeltajia Santiago de Compostelan reitille. Kunnostustöiden aikanan tornin koristelusta paljastui myös salamanteri-kuvioita.

Château Fontesteau -viinitilaan kuuluu yhteensä sata hehtaaria maata. Linna ja siihen kuuluva järvi ovat vanhan tammi- ja mäntymetsän keskellä, jossa asuu laaja kasvi- ja eläinlajisto. Alueen ainutlaatuisen biodiversiteetin säilyttäminen niin viinitilalla kuin linnan mailla on osa viinitilan jokapäivästä arkea, ja viinitarhoja hoidetaankin nykyään luomumenetelmillä.

 

 

On epäselvää, milloin Château Fontesteaussa alettiin tuottaa viiniä. Vuonna 1874 tilan viinit saivat Cru Bourgeois -luokituksen, ja Cru Grand Bourgeois -luokituksen vuosina 1966 ja 1978. Vuodesta 2020 alkaen Château Fontesteau sai Cru Bourgeois Supérieur -luokituksen.

Bordeaux’n rakastettu Cabernet Sauvginon -rypäle luo pohjan Château Fontesteaun samannimiselle viinille. Château Fontesteau -viinin jokainen vuosikerta on erilainen, mutta tietyillä ehdoilla: Viinistä vähintään puolet pitää olla Cabernet Sauvignonia ja viinin tulee olla tammitettua. Viinistä 3/4 on kypsytetty ranskalaisessa tammessa, ja tammitynnyreistä 1/4 on uusia. Loput viinistä pidetään terästankeissa, millä ylläpidetään viinin marjaisuutta ja raikkautta.

 

Vuosittain joulukuussa viinintekijät sekoittavat 20 erilaista blendiä, jotka arvovaltainen raati arvioi ja päättää kyseisen vuoden blendin. Joinakin vuosina Cabernet Sauvignota on yli 65 %, kun taas joinakin vuosina Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n suhde on 51/49. Tässä arvioinnissa on mukana yksi Bordeaux’n arvostetuimmista enologikonsulteista, Eric Boissenot.

Lue lisää: www.fontesteau.com