Roseeviini sopii yhtä hyvin seurustelujuomaksi kuin noutopöydän viiniksi

Mutkattomat ja monikäyttöiset roseeviinit ovat löytäneet tiensä suomalaisten laseihin ja ruokapöytiin. Emmekä juo roseita ainoastaan kesällä, vaan yhä enemmän ympäri vuoden nautimme näitä ihania, monipuolisia viinejä. Tästä kielii selkeästi myös Alkon yli 500 erilaisen roseen valikoima. Roseeviinien valmistajamaista suurin on Ranska,  mutta myös monet muut Keski-Euroopan maat tuottavat paljon roseita. Meidänkin roseemme tuodaan Keski-Euroopasta, jossa hyviä roseeviinejä aina on osattu valmistaa ja arvostaa.

Kuiva tai makea, kepeä tai elegantti – Roseeviinien joukosta on helppo löytää suosikkinsa

Laadukkaimmassa roseeviinien valmistusprosessissa, viinit valmistetaan punaisista rypäleistä aivan kuten punaviinit. Rypälekuoria ei kuitenkaan uiteta yhtä kauan rypälemehussa kuin punaviinejä valmistettaessa, ja siksi viinin väri jää  vaaleammaksi. Mitä kauemmin kuoret ovat kosketuksessa viiniin sitä tummemman punaista viinistä tulee. Roseeviinien värit vaihtelevatkin vaaleanpunaisen läpikuultavasta melko tummahkoon punaiseen.

Roseeviinejä voidaan tuottaa tavallisina, kuohumattomina viineinä tai kuohuvina viineinä. Meidän valikoimastamme löytyy sekä roseeviinejä, rosee kuohuviinejä että rosee samppanjoita.

Valkoviinien tapaan myös roseeviinien makeusasteet vaihtelevat Erittäin kuivasta makeaan. Tuoksu on usein hedelmäinen ja marjainen ja viineistä voi löytää vadelman, mansikan ja punaherukan tuoksuja. Tyylitkin vaihtelevat: hennon marjaisista kepeistä viineistä elegantteihin luonnekkaisiin roseisiin.

Roseeviini on kesäisen noutopöydän varma valinta

Kepeä ja konstailematon roseeviini on tunnetusti ihana seurustelujuoma ja kesäisillä terasseilla sen asema on horjumaton. Mutta monipuoliset roseeviinit sopivat myös monen ruuan pariksi.

Siksi erittäin kuivat ja kuivat roseet toimivat tavallisesti loistavasti noutopöydässä, jossa tarjolla on salaatteja, kalavaihtoehtoja ja grillattuja vihanneksia. Ehkä vähän yllättäen kuiva rosee sopii myös hyvin mausteisten aasialaisten ruokien kumppaniksi.

Makeampi rosee vuorostaan tukee miellyttävästi raikasta jälkiruokaa, kunhan ruoka ei ole liian makeaa. Kotimaisille mansikoille ja marjapiiraille on vaikea keksiä parempaa paria kuin ihanan viileä roseeviini!