Laajasta valikoimastamme löydät varmasti suosikkipunaviinin

Maailma on täynnä mitä ihanimpia punaviinejä! Etsiessämme maailmalta punaviinejä, olemme valinneet valikoimaamme sellaisia viinejä, jotka kokemuksemme mukaan maistuvat suomalaisille.

Punaviinien makumaailma jaetaan erilaisiin täyteläisyysasteisiin.

  • Kevyet punaviinit
  • Keskitäyteläiset punaviinit
  • Täyteläiset punaviinit
  • Erittäin täyteläiset punaviinit

Alko puolestaan on ryhmitellyt punaviinit 5 eri makutyyppeihin. Makutyyppeihin vaikuttaa muun muassa täyteläisyysasteet, mutta myös esimerkiksi tuoksu, hapokkuus, hedelmäisyys, marjaisuus ja tanniinisuus.

Täyteläiset punaviinimme Alkossa vastaavat suomalaisten makua

Meillä löytyy punaviinejä kaikkiin Alkon makutyyppeihin. Eniten suomalaiset juovat Mehevä ja hilloinen –makutyypin punaviinejä ja siksi myös meidän valikoimassamme tämän makutyypin viineillä on tärkeä rooli. Täyteläisyysasteiltaan nämä viinit määritellään keskitäyteläisistä (erittäin) täyteläisiin ja niissä on usein käytetty Cabernet Sauvignon, Shiraz tai Malbec – rypäleitä.

Mutta olemme toki tuoneet muitakin Alkon makutyyppejä edustavia viinejä eri puolilta maailmaa. Meiltä löytyy niin Rotevat ja voimakkaat –tyyppiin luokiteltuja täyteläisiä ja tanniinisempia punaviinejä kuin Raikkaita ja Marjaisia – makuutyypin kevyitä ja kepeitä punaviinejä.

Kinkkuviini, lammasviini, pihviviini – punaviini on lihalle usein paras vaihtoehto

Täyteläiset punaviinit ovat usein paras vaihtoehto täyteläisen makuiselle ruualle. Sellaisiksi lasketaan punaiset lihat, voimakkaasti maustetut makkarat, lammas kaikissa muodoissaan ja voimakkaat juustot.

Mitä kevyempi punaviini on, sitä kevyemmän ruuan kanssa se sopii. Esimerkiksi Raikkaat ja Marjaisan  – makutyypin punaviinit sopivat usein parhaiten kanasta tai porsaasta tehtyjen ruokien kanssa.

Nykyään ei kuitenkaan enää olla niin tiukkoja. Ruuan mausteet ja sen kanssa syötävät lisukkeet vaikuttavat voimakkaasti viinin valintaan. Tietyt punaviinit sopivat myös loistavasti kalaruokien kanssa.

Ja jos mielestäsi valkoviini paremmin sopii jonkun liharuuan kanssa, niin tietenkin sinä olet paras makutuomari ja valitset juuri sen viinin joka sinun mielestäsi on paras!

Jouluviini, pääsiäisviini, grilliviini – aina on oikea ajankohta punaviinille

Punaviineistämme löytyy jokaiseen vuodenaikaan sopiva vaihtoehto. Näyttää kuitenkin siltä, että monet suosivat punaviinejä syksyllä ja talvella kun vastapainona kylmille säille halutaan nauttia tuhdeista ja mausteisista ruuista.

Jos jouluna nautitaan kinkusta, jouluviini on usein kevyt, kun taas pääsiäisenä voimakkaan lammaspadan pariksi halutaan täyteläinen ja tanniininen viini.

Kesäkauden grilliviiniksi sopii myös loistavasti tuhdit punaviinit.

Kohtuuhintaisia punaviinejä kaikista tärkeistä punaviinimaista

Valikoimastamme löytyy punaviinejä kaikista tärkeistä punaviinimaista.  Monet meidän suosituimmista (?) viineistä tulevat Argentiinasta ja Italiasta, mutta meiltä löytyy paljon viinejä myös Australiasta, Espanjasta ja Etelä-Afrikasta.

Valitessamme viinejä suomalaisille, olemme halunneet panostaa parhaan hinta-laatusuhteen viineihin. Siksi suurin osa punaviineistämme ovat kohtuuhintaisia, haitpa sitten helppoa seurustelupunaviiniä tai lahjaksi annettavaa punaviiniä, jota vastaanottaja varmasti arvostaa.