Huolella valitut, Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Riesling rypäleistä valmistetut, valkoviinit suomalaiseen makuun

Meidän tärkein tavoitteemme on tarjota (viininystäville) sellaisia valkoviinejä, jotka kokemuksemme mukaan sopivat suomalaiseen makuun. Siksi tuomme viinejä lähes jokaisesta maasta, josta löytyy korkealuokkaisia valkoviinejä. Osoituksena onnistumisestamme toimii vaikkapa eteläafrikkalainen Zafaria valkoviini, joka on sijoittunut Suomen parhaiten myyvien valkoviinien listalle.

Maailman tärkeimpiin ja käytetyimpiin valkoviinirypäleisiin kuuluvat Chardonnay, Sauvingon Blanc ja Riesling. Näistä rypäleistä on myös suurin osa meidän valikoimamme valkoviineistä valmistettu.

Hyvä valkoviini on viini, jossa makeusaste ja hapokkuus ovat tasapainossa

Valkoviiniä valittaessa on hyvä muistaa muutama makuun vaikuttava asia. Tärkeimmät ovat viinin makeusaste ja hapokkuus.

Valkoviinit luokitellaan makeusasteen perusteella

  • Kuivat valkoviinit
  • Puolikuivat valkoviinit
  • Puolimakeat valkoviinit
  • Makeat valkoviinit

Makeusaste perustuu rypäleiden sokerimäärään. Viinin käymisprosessin aikana sokeri muuttuu alkoholiksi, mutta usein viiniin jätetään jonkin verran sokeria. Jäännössokerin määrä määrittelee viinin luokan. Mitä vähemmän sokeria viinissä on, sitä kuivempi viini on.

Hapokkuus vuorostaan tuo viiniin ryhtiä, pirteyttä ja raikkautta. Kun viinin makeus ja hapokkuus on tasapainossa, lopputulos on miellyttävä.

Kolmas valkoviinien makuun ja ulkonäköön vaikuttava asia on tammisuus. Jotkut viinit kypsytetään tammitynnyreissä, toiset terästankeissa. Tammikypsytys syventää makuja ja aromeja, ja tuo viiniin muun muassa voin, vaniljan ja toffeen tuoksuja. Tammittomattomat viinit vuorostaan ovat usein raikkaampia ja hedelmäisempiä.

Alkossa valkoviinimme löytyvät suosituimpien makutyyppien joukosta

Alko on ryhmitellyt valkoviinit eri makutyyppeihin helpottaakseen ostajien valintaa. Tärkeimmät makutyyppeihin vaikuttavat asiat ovat juurikin makeusaste ja hapokkuus.

Pirteät ja Hedelmäiset -makutyypin viinit ovat suomalaisten eniten suosima makutyyppi. Viinit voivat olla kuivia, puolikuivia tai puolimakeita. Näissä viineissä korostuu runsas hedelmäisyys ja raikkaus ja ne määritellään keskihapokkaista erittäin hapokkaisiin. Tähän makutyyppiin kuuluvat myös monet meidän viineistämme sekä perinteisissä lasipulloissa että kätevissä hanapakkauksissa. Näitä viinejä vielä hapokkaampia ovat makutyypiltään Vivahteikkaat ja Ryhdikkäät viinit. Nämä viinit ovat joko kuivia tai puolikuivia ja viinien ominaispiirteisiin kuuluu monivivahteinen maku ja aromisuus.

Valkoviini sopii kalalle mutta myös juustoille ja kevyille liharuuille

Kun valitset ruualle sopivaa valkoviiniä kannattaa hapokkuuteen ja makeusasteeseen kiinnittää huomiota, koska ne vaikuttavat ruoka-viiniyhdistelmän makuun.

Mikäli ruuassa on käytetty makeita ainesosia, kuten esimerkiksi hunajaa, makeahkoja vihanneksia tai sinappia, ei kannata valita kovin hapokasta viiniä. Ruuan makeus saattaa korostaa viinin hapokkuutta liikaa. Tämän tyyppisiin ruokiin on parempi valita Pirteä ja Hedelmäisen -makutyypin viinejä.

Jos ruoka taas on kovin hapokasta, koska siinä on käytetty esimerkiksi viinietikkaa, sitruunaa tai maitotuotteita, hapokas viini on oikea viinivalinta. Ruuan hapokkuus ja rasvaisuus pehmentää viinin hapokkuutta ja tuo viiniin pehmeyttä ja täyteläisyyttä.

Valkoviiniä on perinteisesti yhdistetty erilaisiin mereneläviin ja kalaruokiin sekä salaatteihin. Mutta valkoviinit sopivat myös usein kevyiden liharuokien kanssa, kuten kana- ja possuruokien kumppaniksi. Ja rasvaisten juustojen kanssa sopivat hapokkaat valkoviinit oikeastaan paremmin kuin punaviinit.

Kaipasitpa miellyttävää valkoviiniä seurusteluun tai ruokajuomaksi, niin uskomme että valikoimastamme löydät sopivan vaihtoehdon.