Kuohuviinimme ovat suomalaisten suosimia

1600 –1700 –luvun taitteessa elänyt ranskalaismunkki Dom Pérignon lienee eniten vaikuttanut samppanjan syntyyn kehittäessään erilaisia korjuu, sekoitus-, puristus-, ja pullotusmenetelmiä luodakseen täydellisen viinin. Tämä viininvalmistuksen Pelle Peloton piti joissakin kehittämissään viineissä esiintyviä kuplia aluksi virheenä, mutta sattumalta muut innostuivat kuplista ja 1729 kuohuvan samppanjan myynti aloitettiin Ranskassa.

Sattumalla ei sitä vastoin ole sijaa työssämme, kun maailmalta etsimme parhaita samppanjoita ja kuohuviinejä. Muun muassa maahantuomamme Suomi 100 – Bernard-Massard Kuulea Extra Dry maistui suomalaisille niin hyvin, että se oli vuonna 2017 Suomen neljänneksi myydyin kuohuviini.

Samppanjaa, kuohuviiniä vai cavaa? Kaikilla on ystävänsä ja paikkansa

Samppanja valmistetaan niin kutsutulla perinteisellä menetelmällä, joka sisältää kaksi käymistä.

Ensin viini käy joko tammitynnyreissä tai terästankeissa. Ensimmäisen käymisvaiheen jälkeen viini kaadetaan pulloihin, joihin myös lisätään sokeria ja hiivaa. Viiniä kypsytetään pulloissa vähintään 15 kuukautta, mutta kalliita samppanjoita on voitu kypsyttää vuosikausia. Toisen käymisen aikana syntyy hiilidioksidia, joka pulloa avattaessa purkautuu kuohuviksi kupliksi.

Ainoastaan Ranskan Champagnen maakunnassa tuotettuja viinejä saa kutsua samppanjaksi. vaikka ne tuotettaisiinkin samppanjamenetelmällä, kuten esimerkiksi espanjalaiset kuohuviinit eli Cavat. Suomalaisten viime vuosina suosimien Cavojen valmistukseen käytetään kuitenkin muita rypälelajikkeita kuin samppanjaan. Cavoissa käytetään tavallisesti Macabeo, Xarel:lo ja Paralleda rypälelajikkeita, kun samppanjat lähes poikkeuksetta tuotetaan Chardonnay-, Pinot Noir- ja/tai Pinot Meunier –rypäleistä.

Yleensä Kuohuviinit valmistetaan, aivan kuten samppanjat, kaksinkertaisella käymisellä. Toinen käyminen ei tapahdu pulloissa vaan yleisimmin terästankeissa. Se on nopeampi ja tehokkaampi tapa ja siksi viini on valmista jopa kolmessa viikossa. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonompaa laatua. On paljon kuohuviinejä, jotka ovat laadukkaampia kuin halvimmat samppanjat.

Perinteisistä kuohuviineistä poiketen meidän suosituimmat Bernard-Massardin kuohuviinit kuitenkin valmistetaan samppanjamenetelmällä. Myös Luxemburgin suuriruhtinashuoneen hovihankkijana tunnetun Bernard-Massardin kuohuviinit ovat vuodesta toiseen Suomen myydyimpien kuohuviinien joukossa.

Parhaat kuohuviinit ja samppanjat itsellesi löydät tutustumalla Alkon makutyyppeihin

Vaikka kuohuvat yhdistetäänkin juhlatilaisuuksien tai merkkitapahtumien maljajuomaksi, niin ne ovat todella monikäyttöisiä ruokaviinejä mietojen aromiensa ansiosta.

Alko on jakanut samppanjat ja muut kuohuvat viinit vastaaviin makutyyppeihin kuin valkoviinit auttaakseen kuluttajaa löytämään itselleen maistuvia juomavaihtoehtoja ja hyviä ruoka-viini -makupareja. Makutyypitys perustuu pitkälti samppanjoiden ja kuohuviinien makeusasteisiin, mutta myös hapokkuus ja hedelmäisyys vaikuttavat.

Kuohuviinit ja samppanjat ovat monipuolisia ruokakumppaneita

Suurin osa kuohuviineistämme ja samppanjoistamme kuuluu Pirteät ja Hedelmäiset –makutyyppiin. Näissä viineissä pirteä hapokkuutta tasapainottaa runsas hedelmäisyys. Samppanja ja osterit on klassinen yhdistelmä, mutta jos osterit eivät ole ensisijainen valintasi kalaruuaksi, tämän makutyypin viinit sopivat hyvin esimerkiksi rasvaisen kalan ja muidenkin merenelävien seuraksi. Pehmeät rasvaiset juustot sopivat myös loistavasti samppanjan kanssa nautittaviksi.

Valikoimamme erittäin kuivat Cavat vuorostaan kuuluvat harvinaisempaan Runsas ja Paahteinen –makutyypin kuohuviin, jotka sopivat voimakkaimmille ruuille. Runsas paahteisuus yhdistettynä kuivattuun kinkkuun, paistettuun kalaan ja erilaisiin tapaksiin on mieleenpainuva makuelämys.  Tutustu korkealuokkaisiin Cavoihimme.

Kuohuviiniemme korkeasta hinta-laatusuhteesta emme tingi

Vaikka edesmennyt Englannin pääministeri Winston Churchill olikin sitä mieltä, että ”Samppanjan on oltava kuivaa, kylmää ja mieluiten ilmaista”, niin meidän kuohuvien viinien kohdalla hinnan ei pitäisi olla este. Olemme huolellisesti valinneet valikoimaamme sellaisia kuohuviinejä ja samppanjoita, joiden hinta-laatusuhde varmasti on kohdallaan.