Astrawines.fi

Ammattitaitoisesti, luovasti ja hyvällä maulla

Sivusto on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille


Siirry sivustolle ›
Erik Bruun Collection White

Italialaiset viinit

Italia on maailman suurin viinintuottaja ja samalla tunnettu maailman vanhimmista viinin tuotantoalueistaan. Italian kaikissa osissa on viininviljelyä, Alpeilta etelän kärkeen, josta näkee melkein Afrikkaan. Kun ymmärtää alueiden väliset erot on helpompi ymmärtää myös eri tyyppisiä Italialaisia viinejä. Viini yleenä reflektoi kunkin alueen perinteiseen keittiöön. Yleisimpiä punaviinirypäleitä ovat Sangiovese, jota käytetään mm. kuuluisan Chiantin alueiden viineissä sejkä etelä-Italian Primitivo ja Nero d'Avola, joka on yksi Italian tärkeimpiä alkuperäislajikkeita. Valkoviineissä yleisimmin käytettäviä rypäleitä on proseccossa käytetty Glera sekä raikas, kepeän hedelmäisiä viinejä tarjoileva Pinot Grigio- rypäle. Sisiliassa kasvatetaan Catarrattoa, jossa se on punaisen Nero d'Avolan jälkeen suosituin rypälelajike.

Italialaiset viinituottajamme

Azienda Agricola Bettili Cristiana

http://cristianabettiliwines.it/

Tenuta Vignega tarkoittaa suomeksi Vignegan kartanoa ja tilan
tunnuksessa näkyvä kotkan pää on merkki alueen historiasta.
Itävallan Habsburgien monarkia hallitsi aluetta vuosisatojen ajan
ja heidän tunnuksensa oli kotka. Kotka edustaa ylpeyttä, sitkeyttä
ja vapautta perhetilan perinteissä.

Viinitilan on alunperin perustanut Serego Alighierin aatelisperhe, joka polveutuu suoraan Dante Alighierista. Dante Alighieri on yksi Italian historian kuuluisimmista kirjailijoista ja runoilijoista ja häntä pidetään italian kirjakielen isänä.

Tilan omistaja, Cristiana Bettili on naisyrittäjä, jonka tavoitteena
on tehdä viiniä mahdollisimman luonnonmukaisesti ja hän omistaa
neljä erilaista tilaa Veronan ja Gardajärven alueella. Bettili Cristiana valmistaa viininsä pääasiassa luonnonmukaisella käymisellä, jonka takia
viiniin ei lisätä hiivaa vaan se käytetään rypäleiden luonnollisella
hiivalla.

Casa Vinicola Abbazia Di San Guadenzio

https://www.abbazia.com/

Dezzanin pyrkimyksenä on yhdistää Piemontelainen viinintekoperinne ja modernit tekniikat ja trendit. He näkevät, että nämä asiat eivät ole ristiriidassa keskenään. Dezzanin perusti Luigi Dezzani 1934 ja hänen pojanpoikansa, Luigi Dezzani junior, on edelleen yrityksen pääviinintekijä.

Dezzanilla on 80-vuotiset suhteet paikallisiin viljelijäosuuskuntiin, jotka tuottavat viineihin tarkoitetut rypäleet Langhen ja Monferraton alueilla. Kyseisiin tuottajaosuuskuntiin kuuluu tuhansia hehtaareita perheomisteisia viinitiloja sadoilta perheiltä. Yhtiöön on tullut mukaan Roccan perhe, joilta löytyy kokemusta viinialasta ja -kaupasta jo vuodesta 1880 asti. Nämä toimijat muodostavat Dezzanin, jossa perinteet ja edelläkävijyys toimivat rinnakkain, tasa-arvoisina osina.

Domini Veneti on arvostetun viinintuottajan Cantina Valpolicella Negrarin premium-tuoteperhe, joka perustettiin vuonna 1989 korkealaatuisten Valpolicella Classico -alueella tuotettujen viinien kehittämiseen. Aluetta kutsuttiin vuoteen 1177 asti Pruvinianoksi, mistä tuoteperhe saakin nimensä.

Grappolo d'Oro

Martincighin perhe on onnekas voidessaan kutsua Azienda Agricola Grappolo d’Oroa kodikseen. Tila sijaitsee vain 5 km päässä Slovenian rajalta ja lyhyen ajomatkan päässä Itävallasta. Tällä kohtaa Italia yhtyy keski-Eurooppaan, joka näkyy Alpeista ja täydellisesti hoidetuista tarhoista.

Tällä 20 hehtaarilla on tuotettu viiniä Rooman valtakaudelta asti. Alppien luomat rinteet ovat täydelliset rypäleiden kypsytykseen sillä aurinko tavoittaa lounasrinteet juuri sopivasti samalla kun rinteet myös suojaavat kylmiltä pohjoistuulilta ohjaten lempeät Adrianmeren tuulet viilentämään ajoittain säätä.

Pääviinintekijänä toimii tällä hetkellä Donatella Martincigh, joka on ottanut tilan hoitaakseen isältään. Veli Elvis on sisarensa apuna. Grappolo d’Oro tekee omaa viiniä, mutta tuottaa viiniä myös brittiläisen When in Rome-brändin alla. When in Romen tarkoituksena on tuottaa laadukkaita pientilaviinejä kaupallisessa 2,25 litran hanapakkauksissa.

Oenoforos