Astrawines.fi

Ammattitaitoisesti, luovasti ja hyvällä maulla

Sivusto on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille


Siirry sivustolle ›
Joseph Perrier Cuvée Royale Brut Nature Magnum

Ranskalaiset viinit

Kaksi konseptia kuvaa hyvin ranskalaisia viinejä. Terroir eli maaperä ja kasvupaikan elinolosuhteet, joka sitoo viinin tyylin kasvupaikkaan, sekä alkuperäsysteemi, joka vartio tarkasti mitä rypäleitä ja millaisia valmisitustapoja on luvallista käyttää kullakin Ranskan muutamalla sadalla alkuperäalueella, jotka jakautuvat vielä valvottuihin alueisiin, kyliin sekä tarhoihin. Monet maailmanlaajuisesti levinneet lajikkeet ovat alunperin kotoisin ranskasta, kuten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Syrah punaisista ja Chardonnay sekä Sauvignon Blanc valkoisista rypäleistä.

Ranskalaiset viinituottajamme

Champagne Joseph Perrier

http://www.josephperrier.com

Suurin osa Joseph Perrierin samppanjoista kantaa nimeä Cuvée Royale. Se merkitsee yhtä hienointa saavutusta talon ja suvun historiassa. Joseph Perrier oli Iso-Britannian kuningattaren, Victoria I:sen talon samppanja. Vaikka Victorian aikakaudesta on reilusti yli 100 vuotta, niin talo ylläpitää edelleen kuninkaallisia yhteyksiään.

Kuninkaallisten yhteyksien lisäksi Joseph Perrier on äärimmäisen ylpeä kellareistaan. Usein viinikellarit ovat kolkkoja ja pimeitä paikkoja syvällä maan uumenissa. Sen sijaan Joseph Perrierin kellari on louhittu kalkkikivikallioon, ja ne ovat olleet olemassa jo roomalaisten ajoista asti. Sillä on yhteensä pituutta lähes kolme kilometriä! Amerikkalainen tanssija Carolyn Carlson kuvasi paikan olevan kuin ”maanalainen katedraali”, jossa luonnonvalo valaisee peilien avulla koko kellarin. Siellä ei ole hissejä tai portaita vaan paksuja seiniä, valtavia pylväitä, jopa 30 metriä korkeita holveja ja muinaisia halkeamia seinissä.

Champagne Joseph Perrier on 195-vuotias perheyritys Châlons-en-Champagnen kaupungista. Samppanjatalo on kuin viinifanien päiväunista. Joseph Perrier on tehnyt samojen perheviljelijöiden kanssa yhteistyötä sukupolvien ajan ja monet työntekijätkin ovat entisten työntekijöiden jälkeläisiä. Viiniä tehdään mahdollisimman pitkälle perinteisin tavoin. Rypäleet kerätään käsin ja samppanjametodiin olennaisesti kuuluva pullojen tanssitus hoidetaan myös käsivoimin. Joseph Perrier omistaa 21 hehtaaria viiniviljelmiä, joka on noin kolmasosa kokonaistarpeesta. Loput rypäleistä toimitetaan heille pienten perhetuottajien toimesta, joiden kanssa on tehty yhteistyötä jopa sadan vuoden ajan

Château Fontesteau

Keskellä kuuluisaa viinialuetta Ranskan länsirannikolla Château Fontesteaun viinitilalla viljellään klassisia, punaisia Bordeaux’n rypäleitä ainutlaatuisessa ympäristössä.

Château Fontesteau, joka on kuohuviineistään tunnetun Bernard-Massardin osaomistama viinitila, sijaitsee keskellä Médocin niemimaata, noin 50 kilometrin päässä Bordeaux’n kaupungista ja lähellä maineikasta Pauillacia. Kahdenkymmenen hehtaarin kokoiset viinitarhat levittäytyvät Garonne-joen ja Atlantin valtameren väliin. Viinitarhojen maaperä muodostuu Garonne-joen sorasta ja savesta, joiden alla on iso kalkkikivikerros. Tilan 37 viinipalstalla viljellään Bordeaux’n punaisia lajikkeita: Cabernet Sauvignonia ja Merlotia. Huokoinen maaperä suosii erityisesti Médocin alueen mainekkainta rypälettä, Cabernet Sauvignonia.

Château Fontesteaun viinitilan sydän, samanniminen linna, on rakennettu vuonna 1277. Arkeologisten tutkimusten mukaan linnan alueella on ollut asutusta jo 800 eKr. Alueella valmistettiin alun perin rautaa ja terästä. Fontesteaun nimi uskotaan perustuvan alueella olevaan puroon, jonka alkulähde koostuu seitsemästä lähteestä. Sana ”Font” tarkoittaa muinaisranskaksi lähdettä.

Alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä vain torni, jossa on simpukoilla koristeltu vaakuna. Simpukat opastavat pyhiinvaeltajia Santiago de Compostelan reitille. Kunnostustöiden aikanan tornin koristelusta paljastui myös salamanteri-kuvioita.

Château Fontesteau -viinitilaan kuuluu yhteensä sata hehtaaria maata. Linna ja siihen kuuluva järvi ovat vanhan tammi- ja mäntymetsän keskellä, jossa asuu laaja kasvi- ja eläinlajisto. Alueen ainutlaatuisen biodiversiteetin säilyttäminen niin viinitilalla kuin linnan mailla on osa viinitilan jokapäivästä arkea, ja viinitarhoja hoidetaankin nykyään luomumenetelmillä.

On epäselvää, milloin Château Fontesteaussa alettiin tuottaa viiniä. Vuonna 1874 tilan viinit saivat Cru Bourgeois -luokituksen, ja Cru Grand Bourgeois -luokituksen vuosina 1966 ja 1978. Vuodesta 2020 alkaen Château Fontesteau sai Cru Bourgeois Supérieur -luokituksen.

Bordeaux’n rakastettu Cabernet Sauvginon -rypäle luo pohjan Château Fontesteaun samannimiselle viinille. Château Fontesteau -viinin jokainen vuosikerta on erilainen, mutta tietyillä ehdoilla: Viinistä vähintään puolet pitää olla Cabernet Sauvignonia ja viinin tulee olla tammitettua. Viinistä 3/4 on kypsytetty ranskalaisessa tammessa, ja tammitynnyreistä 1/4 on uusia. Loput viinistä pidetään terästankeissa, millä ylläpidetään viinin marjaisuutta ja raikkautta.

Vuosittain joulukuussa viinintekijät sekoittavat 20 erilaista blendiä, jotka arvovaltainen raati arvioi ja päättää kyseisen vuoden blendin. Joinakin vuosina Cabernet Sauvignota on yli 65 %, kun taas joinakin vuosina Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n suhde on 51/49. Tässä arvioinnissa on mukana yksi Bordeaux’n arvostetuimmista enologikonsulteista, Eric Boissenot.

Château Fontesteau toivottaa vieraat tervetulleiksi etukäteen sovittuina ajankohtina.

Lisätietoja ja yhteystiedot: https://www.fontesteau.com/

JM Cazes Selection