Pirkko Rose

Ranskalaiset viinit

Kaksi konseptia kuvaa hyvin ranskalaisia viinejä. Terroir eli maaperä ja kasvupaikan elinolosuhteet, joka sitoo viinin tyylin kasvupaikkaan, sekä alkuperäsysteemi, joka vartio tarkasti mitä rypäleitä ja millaisia valmisitustapoja on luvallista käyttää kullakin Ranskan muutamalla sadalla alkuperäalueella, jotka jakautuvat vielä valvottuihin alueisiin, kyliin sekä tarhoihin. Monet maailmanlaajuisesti levinneet lajikkeet ovat alunperin kotoisin ranskasta, kuten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Syrah punaisista ja Chardonnay sekä Sauvignon Blanc valkoisista rypäleistä.

Ranskalaiset viinituottajamme

Champagne Joseph Perrier

http://www.josephperrier.com

Suurin osa Joseph Perrierin samppanjoista kantaa nimeä Cuvée Royale. Se merkitsee yhtä hienointa saavutusta talon ja suvun historiassa. Joseph Perrier oli Iso-Britannian kuningattaren, Victoria I:sen talon samppanja. Vaikka Victorian aikakaudesta on reilusti yli 100 vuotta, niin talo ylläpitää edelleen kuninkaallisia yhteyksiään.

Kuninkaallisten yhteyksien lisäksi Joseph Perrier on äärimmäisen ylpeä kellareistaan. Usein viinikellarit ovat kolkkoja ja pimeitä paikkoja syvällä maan uumenissa. Sen sijaan Joseph Perrierin kellari on louhittu kalkkikivikallioon, ja ne ovat olleet olemassa jo roomalaisten ajoista asti. Sillä on yhteensä pituutta lähes kolme kilometriä! Amerikkalainen tanssija Carolyn Carlson kuvasi paikan olevan kuin ”maanalainen katedraali”, jossa luonnonvalo valaisee peilien avulla koko kellarin. Siellä ei ole hissejä tai portaita vaan paksuja seiniä, valtavia pylväitä, jopa 30 metriä korkeita holveja ja muinaisia halkeamia seinissä.

Champagne Joseph Perrier on 195-vuotias perheyritys Châlons-en-Champagnen kaupungista. Samppanjatalo on kuin viinifanien päiväunista. Joseph Perrier on tehnyt samojen perheviljelijöiden kanssa yhteistyötä sukupolvien ajan ja monet työntekijätkin ovat entisten työntekijöiden jälkeläisiä. Viiniä tehdään mahdollisimman pitkälle perinteisin tavoin. Rypäleet kerätään käsin ja samppanjametodiin olennaisesti kuuluva pullojen tanssitus hoidetaan myös käsivoimin. Joseph Perrier omistaa 21 hehtaaria viiniviljelmiä, joka on noin kolmasosa kokonaistarpeesta. Loput rypäleistä toimitetaan heille pienten perhetuottajien toimesta, joiden kanssa on tehty yhteistyötä jopa sadan vuoden ajan

Chateau Fontesteau

http://www.fontesteau.com/

Perinteitä ja laatua Bordeauxista.

Chateau Fontesteau on Bernard-Massardin osaomistama viinitila Bordeaux’n Haut-Medocissa. Se sijaitsee keskellä Medocin niemimaata, noin 50 kilometrin päässä Bordeaux’n kaupungista ja vain 4 kilometriä länteen maineikkaasta Pauillacista. Chateau Fontesteaulla on sata hehtaaria viinitarhoja Haut-Medocissa, jotka sijaitsevat Bordeaux’n länsirannalla, Gironde-joen ja Atlantin valtameren välissä. Sen vuosituotanto on noin 120 000 pulloa vuodessa.

Chateau Fontesteaun viinitilan sydän, eli samanniminen linna on rakennettu vuonna 1277 ja paikkaa ei valittu sattumalta. Linnan lähistöllä on sijainnut rauta-aikainen valimo, muinainen hautakumpu 4500 vuoden takaa sekä roomalainen huvila eli siellä on ollut todistettavaa asutusta jo vuosituhansien ajan. Fontesteaun nimi perustuu pieneen puroon nimeltä Jalle du Bernet, jonka alkulähde koostuu seitsemästä lähteestä. ”Font” tarkoittaa muinaisranskaksi lähdettä.

Bordeaux

Bordeaux’n viinialueiden arvostus alkoi kasvaa linnan rakentamisen aikoihin. Keskiajalla Bordeaux’n alue oli jatkuvana kiistakapulana englantilaisten ja ranskalaisten välillä: Englannin kuningas Henrik II meni naimisiin Eleonoora Akvitanialaisen kanssa, jonka perintömaihin Bordeaux kuului. Heidän poikansa Rikhard Leijonamieli piti hoviaan Bordeaux’ssa ja siitä tuli kuningaskunnan hallinnon keskus hänen lyhyen hallintokautensa ajaksi.

Alueen viinejä alettiin kauppaamaan englantilaisille kauppiaille, mikä nosti alueen mainetta viinialueena, kehitti paikallista viinikulttuuria ja synnytti Lontooseen viinikauppiaiden ja viiniasiantuntijoiden joukon. Tästä alkanut tapahtumakulku on johtanut nykytilanteeseen, jossa alan arvostetuimmat julkaisut ovat englanninkielisiä ja Bordeaux’n rypäleet, kuten Cabernet Sauvignon, Merlot ja Sauvignon Blanc ovat valloittaneet viinimaailman.

Viini

Fonstestaun maaperä on sorainen ja se sijaitsee ison kalkkikivikerroksen päällä. Se on huokoinen maaperä, joka suosii Medocin alueen mainekkainta rypälettä, Cabernet Sauvignonia. Se myös luo pohjan Chateau Fontesteaun samannimiselle pääviinille. Chateau Fontesteaun jokainen vuosikerta on erilainen, mutta tietyillä ehdoilla: Viinistä vähintään 50,1 % pitää olla Cabernet Sauvignonia ja sen tulee olla tammitettua. Viinistä 75 % on kypsytetty ranskalaisessa tammessa ja tammitynnyreistä 25 % on uusia. Loput viinistä pidetään terästankeissa, millä ylläpidetään viinin marjaisuutta ja raikkautta.

Vuosittain joulukuussa viinintekijät sekoittavat 20 erilaista blendiä, jotka arvovaltainen raati arvioi ja päättää kyseisen vuoden blendin. Joinakin vuosina Cabernet Sauvignota on yli 65 %, kun taas joinakin vuosina Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n suhde on 51/49. Tässä arvioinnissa on mukana yksi Bordeaux’n arvostetuimmista enologikonsulteista, Eric Boissenot.

JM Cazes Selection