Kippis loppukesälle: neljä viinivinkkiä rapujuhliin

Elokuun pimenevät illat ovat rapujuhlien kulta-aikaa. Rapujuhlat ovat osa pohjoismaista kulttuuriperintöä ja juhlien keskiössä on tyypillisesti jokiravut tai täpläravut, jotka on keitetty tillillä maustetussa liemessä ja tarjoillaan paahtoleivän kera.

Perinteisesti rapujen kanssa nautitaan snapseja laulaa luikautellen, mutta nykyään yhä useampi valitsee viinin saksiniekkojen pariksi ja kattaa pöytään useammankin ruokalajin kasvissyöjiä unohtamatta.

Rapujen kanssa käy mainiosti raikkaan hapokas valkoviini. Alkuun voi kilistellä vaikkapa samppanjalla tai crémantilla. Toisaalta nämä perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit kantavat kyllä läpi aterian.

Kuohuviiniä alkuun tai vaikka läpi aterian

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut (useita eri kokoja)

Luxemburgilainen Crémant Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut on mitä parhain valinta kaikenlaisiin juhliin. Se on neljän rypäleen sekoitus, jossa on Chardonnayta, Pinot Noiria, Pinot Blancia ja Rieslingiä. Sen hedelmäinen raikkaus ja hapokkuus sopii hyvin rapujen pariksi.

Joseph Perrier Cuvée Royale Champagne Brut

Joseph Perrierin vakiosamppanja on tasapainoinen, hedelmäinen ja raikas. Siinä on käytetty tasaisesti kaikkia kolmea samppanjarypälettä Pinot Noiria, Chardonnayta ja Pinot Meunieria. Tätä Alkon myydyintä Piccolo-samppanjaa saa myös monessa eri koossa ja se on tyylikäs valinta rapujen kanssa tai alkumaljaksi.

Valkoviinisuositukset ravuille

Waimea Riesling

Uuden-Seelannin aurinkoisimmalla paikalla sijaitsevassa Nelsonissa viljellyistä Riesling-rypäleistä tehty Waimea Riesling edustaa tätä aluetta, sen maaperää ja rypälettä parhaimmillaan. Kyseessä on runsas, hedelmäinen ja raikkaan hapokas sekä mineraalinen viini. Riesling on hyvin klassinen valinta rapuviiniksi.

Sander Silvaner

Rieslingin haastaja, saksalainen hieman harvinaisempi rypälelajike Silvaner on hienostunut ja kepeä tyyliltään. Sander Silvaner tulee Rheinhessenistä, joka on suurin Saksan 13 viinialueesta ja se sijaitsee Rein-joen länsipuolella. Viinin hillityt aromit tekevät siitä elegantin valinnan ravuille. Viini on biodynaamisesti viljelty ja vegaaninen. Sillä on myös paikallinen ekosertifiointi.