Loppuvuosi on kuohuviinien juhlaa

Loppuvuoden juhlasesonki on täydellinen hetki kilistellä lasillisella kuplivaa. Erityisesti perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit sopivat kuitenkin juhlapöytään läpi aterian.

Arvostettu tuottaja Luxemburgista, Bernard-Massard, tarjoaa joulupöytään tyylikkyyttä ja näyttävyyttä monessa eri pullokoossa. Luxemburgin viinialueet kuuluvat arvostettuun Moselin jokilaaksoon. Nämä viinit ovat tunnettuja hedelmäisyydestään ja raikkaudestaan.

Jean Bernard-Massard, Champagnessa kouluttautunut luxemburgilainen kellarimestari, palasi Ranskasta kotimaahansa toteuttaakseen haaveensa ”Luxemburgin samppanjasta”. Unelman ympärille perustettiin vuonna 1921 Caves Bernard-Massard, belgialaisten kauppiaiden ja luxemburgilaisten maanomistajien yhteishanke, joka toimii yhä alkuperäisellä paikallaan Grevenmacherissa. Luxemburgin vahvat historialliset siteet Belgiaan ja Saksaan näkyvät edelleen. Jean Bernard-Massardin menehdyttyä lapsettomana siirtyi pitkään mukana ollut Clasenin perhe yrityksen johtoon ja jatkavat tarinaa tänäkin päivänä.

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut – klassikko joka sopii monenlaisiin tilanteisiin

Bernard-Massardin lippulaivakuohuviini, Cuvée de l’Ecusson Brut, on vuosikymmenten ajan ollut monien suomalaisten juhlien luottokuohuva. Se on elegantti, mutta helposti lähestyttävä viini, joka toimii yhtä hyvin aperitiivina kuin monenlaisten ruokien parina.

Kyseessä on on neljän rypäleen sekoitus, josta valtaosan sekoitteesta muodostuu perinteisistä samppanjarypäleistä eli Chardonnaysta (40%) ja Pinot Noirista (30%). Loput sekoituksesta ovat Pinot Blancia (20%) ja Rieslingiä (10%). Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut -kuohuviiniä löytyy Alkon valikoimista useassa eri koossa aina Piccolo-pullosta kolmen litran Jeroboam-kokoon asti.

Ruokasuositukset:

  • Pikkujoulupöytään: juustojen pariksi
  • Joulupöytään: rosollit, savukala, saaristolaisleipä ja kalapöydän klassikot.
  • Jälkiruokien parina: kuohuviini toimii mainiosti myös marjaisten ja sitruunaisten makujen parina. Kokeile esimerkiksi pavlovan kanssa.

Valitse sopiva pullokoko tilanteen mukaan:

  • Piccolo (0,2dl): tästä saa kivasti kaksi pientä lasillista vaikkapa alkumaljaksi
  • Puolikas (0,375): 3 lasillista
  • Klassinen (0,75l): 6 lasillista
  • Magnum (1,5l): 12 lasillista
  • Jeroboam (3l): 25 lasillista

Bernard-Massard Cuvée Chardonnay Brut – vuoden kuohuviini 2024

Erittäin kuiva, tyylikäs ja harmoninen kuohuviini, joka on palkittu Viinilehden Vuoden kuohuviini –tittelillä vuonna 2024. Myös Helsingin Sanomat nosti artikkelissaan (12.12.2026, Koko kansan kuohuviinit) sokkoviinitestissä voittajaksi Bernard-Massard Cuvée Chardonnay Brut -kuohuviinin sanoen: ”Elegantin kuohuviinin maku on kauniisti kehittynyt, tasapainoinen ja melko pitkä”.

Bernard-Massard Cuvée Chardonnay Brut on niin ikään perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, jossa yhdistyvät raikas hapokkuus, briossinen suutuntuma ja runsas hedelmäisyys. Chardonnay on hienostunut ja arvostettu lajike, joka sopii erinomaisesti joulupöytään.

Ruokasuositukset:

  • Joulun alkupalapöytään: graavilohi, kylmäsavukalat, mäti ja äyriäiset
  • Kasvisruokien pariksi: kokeile joulun laatikkoruokien pariksi.
  • Uudenvuoden juhlapöytään: erinomainen paritus esimerkiksi blineille.

Bonusvinkki! Ei kannata myöskään unohtaa Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Rosé Brut -rosékuohuviiniä. Tämä Pinot Noir -rypäleestä valmistettu viini on myös erinomainen valinta. Rohkea kokeilee tätä joulunkinkun kaveriksi!