Luxemburgilainen sipulipiirakka
Luxemburgilaisen kuohuviinin parina toimii ihanasti perinteinen sipulipiirakka eli pissaladière. Herkullisen makeansuolainen piirakka on oivallinen pari kuivalle, hapokkaalle kuohuviinille. Lisäksi piirakka valmistuu helposti melkein kokonaan kotimaisista aineksista!
Luxemburgilainen sipulipiirakka
Pohja:
- ½ pss kuivahiivaa
- 8 dl vehnäjauhoja
- 2 dl olutta
- ½ dl maitoa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
Täyte:
- 1,5 kg sipulia
- 2 rkl rypsiöljyä
- karkeaa merisuolaa
- timjamia
- laakerinlehti
- 1 pieni purkki anjoviksia öljyssä
Tee näin:
- Mittaa vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon.
- Lämmitä olut ja maito 42 asteiseksi.
- Sekoita nesteet kuiva-aineiden joukkoon.
- Vaivaa taikinaan hyvä sitko.
- Anna taikinan koholla lämpimässä ja vedottomassa paikassa puoli tuntia.
- Taikinan kohotessa pilko sipulit ohuiksi renkaiksi ja notkistele pannulla pienessä määrässä öljyä. Sipulit saavat ottaa kunnolla väriä ja pehmetä täysin, mutta niitä ei pidä polttaa.
- Mausta sipuliseos merisuolalla, timjamilla ja laakerinlehdellä.
- Anna hautua noin puoli tuntia
- Kauli taikina leivinpaperin päällä suorakaiteen muotoiseksi noin puolen sentin paksuiseksi.
- Levitä sipuliseos tasaisesti taikinalevyn päälle. Laitan anjovikset tasaisesti sipuliseoksen päälle.
- Anna kohota n. 10 minuuttia.
- Paista 200–225 asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.
- Leikkaa pissaladière neliöiksi.
Kuvat ja resepti: Kati Pohjanmaa