Pastéis de Nata – vaniljaleivokset

Pastéis de Nata – eli vaniljaleivokset
24 kappaletta

2 x 275 g tuorelehtitaikinaa tai 500 g pakastettuja lehtitaikinalevyjä

Vaniljakreemi
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria
1 kanelitanko
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja
4 keltuaista
1 kananmuna
1/2 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuoriLisäksi
muffinipelti tai alumiinisia piirasvuokia

1. Aloita vaniljakreemistä. Mittaa kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermamaidon joukkoon. Pane myös vaniljatangon puolikkaat kattilaan. Voit halutessasi korvata vaniljatangon vaniljasokerilla, mutta sokeri kannattaa lisätä vasta keitettyyn kreemiin. Silloin sen maku tulee parhaiten esiin. Pane myös kanelitanko kattilaan. 2. Lämmitä kermamaito lähes kiehumispisteeseen, mutta älä keitä.
3. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot ja suola. Lisää seos kermamaitoon kokoajan sekoittaen. Kuumenna sekoittaen kunnes kastike sakenee, älä keitä.
4. Lisää kuumaan vaniljakastikkeeseen keltuaiset ja kananmuna koko ajan sekoittaen. Mausta seos sitruunamehulla ja hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella. Laske pesualtaaseen kylmää vettä ja pane vaniljatäyte kattilassaan jäähtymään sinne leivospohjien tekemisen ajaksi.
5. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
5. Avaa tuorelehtitaikinarulla ja ota siitä juomalasin avulla pyörylöitä, joilla vuoraat muffinipellin kolon tai alumiinivuoan. Jos käytät pakastettua lehtitaikinaa, kauli sulaneet levyt ohuemmiksi. Taikina ei saa olla paksua.
6. Kauho täytettä piiraspohjille aivan taikinan reunoille asti.
7. Paista leivoksia uunissa noin 15-17 minuuttia tai kunnes vaniljatäyte on hyytynyt ja saanut väriä.
8. Leivokset ovat parhaimmillaan huoneenlämpöisinä.

 

Resepti ja kuva: Tiina Rantanen