Syksyinen tattirisotto punaviiniin
Sienisato on parhaimmillaan! Tämän syksyn lohturuokana toimii herkullinen tattirisotto, joka tehdäänkin australialaiseen luomupunaviiniin.
Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz on keskitäyteläinen, muhevan mehevä luomupunaviini, joka valmistettu Australian vanhimmalla viinialueella Hunter Valleyssä kasvaneista Shiraz-rypäleistä. Viinin tuottaja, vuonna 1966 perustettu Tamburlaine Wines, on yksi suurimmista luomuviinitiloista Hunter Valleyn ja Orangen alueella. Tilalla ja viinitarhalla on tehty pitkäjänteistä työtä ympäristövastuullisuuden eteen.
Tattirisotto
(pääruokana neljälle)
- 4 dl risottoriisiä
- Neljä kourallista kuivattuja tatteja
- Vettä tattien liottamiseen
- 200 g pakastettua sipulia
- 2–3 dl Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz -punaviiniä
- 1,5–2 litraa kanalientä
- 100 g parmesaania tai pecorinoa (raastettuna noin pienen kupillisen verran)
- 30 g voita paistamiseen
- 100 g voita viimeistelyyn
- Persiljaa viimeistelyyn
Tee näin:
- Laita tatit liottumaan veteen. Laita vettä sen verran, että tattien päälle jää noin 1 cm vettä.
- Valmistele kaikki raaka-aineet. Raasta juusto. Mittaa viini ja riisi. Keitä kanaliemi. Leikkaa voi valmiiksi paloiksi. Siivilöi liotetut tatit ja ota liemi talteen. Pilko tatit pieniksi paloiksi. Silppua persilja.
- Kuumenna korkeareunuksista paistinpannua hellalla. Sulata voi ja kuullota sipuli.
- Lisää joukkoon risottoriisi. Kuullota riisiä noin 2 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää punaviini ja ala sekoittamaan pannulla olevia aineksia.
- Lisää joukkoon tattien liemi. Sekoita ja anna imeytyä. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan ja lisää aina uusi kauhallinen, kun riisi alkaa ”kuivumaan” eli neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä jatkuvasti.
- Maistele riisiä esimerkiksi 5 minuutin välein. Riisi alkaa olla valmista, kun se on selkeästi pehmennyt, mutta siinä on vielä ”purutuntumaa”.
- Lisää joukkoon pilkotut tatit ja sekoita. Anna paistua muutama minuutti ja ota pannu pois liedeltä.
- Lisää joukkoon voi ja parmesaani. Sekoita kunnolla. Viimeistele persiljasilpulla. Tarjoile välittömästi.
Risoton voi tehdä myös perinteiseen tapaan valkoviiniin!