Syksyinen tattirisotto

Ihana syksyinen makuelämys syntyy herkullisesta tattirisotosta sekä täyteläisestä punaviinistä Piemontesta, Dezzani Albarossasta.

Tattirisotto

(pääruokana neljälle)

  • 4 dl risottoriisiä
  • Neljä kourallista kuivattuja tatteja
  • Vettä tattien liottamiseen
  • 200 g pakastettua sipulia
  • 1 paketti (140-200 g) pekonia (voi myös käyttää valmiiksi kuutioitua)
  • 2–3 dl hapokasta ja kuivaa valkoviiniä
  • 1,5–2 litraa kanalientä
  • 100 g parmesaania tai pecorinoa (raastettuna noin pienen kupillisen verran)
  • 30 g voita paistamiseen
  • 100 g voita viimeistelyyn
  • Persiljaa viimeistelyyn

Tee näin:

  1. Laita tatit liottumaan veteen. Laita vettä sen verran, että tattien päälle jää noin 1 cm vettä.
  2. Valmistele kaikki raaka-aineet. Raasta juusto. Mittaa valkoviini ja riisi. Keitä kanaliemi. Leikkaa voi valmiiksi paloiksi. Leikkaa kokonaiset pekonit pienemmiksi paloiksi. Siivilöi liotetut tatit ja ota liemi talteen. Pilko tatit pieniksi paloiksi. Silppua persilja.
  3. Kuumenna korkeareunuksista paistinpannua hellalla. Sulata voi ja kuullota sipuli. Kun sipuli on kuullottunut, lisää joukkoon pekonit.
  4. Kun pekoni on saanut väriä, lisää joukkoon risottoriisi. Kuullota riisiä noin 2 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää valkoviini ja ala sekoittamaan pannulla olevia aineksia. Valkoviinin happo irrottaa riisistä tärkkelystä, joka suurustaa risoton ja luo sille ominaisen koostumuksen. Sekoittaminen (liike) estää tärkkelyksen jämähtämisen. Pitkä sekoittamatta jättäminen jämähdyttää riisin ja koostumus kärsii. Lisää silloin lisää valkoviiniä.
  5. Lisää joukkoon tattien liemi. Sekoita ja anna imeytyä. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan ja lisää aina uusi kauhallinen, kun riisi alkaa ”kuivumaan” eli neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä jatkuvasti.
  6. Maistele riisiä esimerkiksi 5 minuutin välein. Riisi alkaa olla valmista, kun se on selkeästi pehmennyt, mutta siinä on vielä ”purutuntumaa”.
  7. Lisää joukkoon pilkotut tatit ja sekoita. Anna paistua muutama minuutti ja ota pannu pois liedeltä.
  8. Lisää joukkoon voi ja parmesaani. Sekoita kunnolla. Viimeistele persiljasilpulla. Tarjoile välittömästi.

Ruokaa voi kehittää esimerkiksi ruskistamalla voin. Ruskistetusta voista voi myös tehdä ruskistettua tattivoita, joka vie ruuan täysin uudelle tasolle. Kotilieden linkki tässä https://kotiliesi.fi/ruoka/ideoita-ruoanlaittoon/ruskistettu-voi-kaikki-ruoka-paranee-talla-pienella-niksilla/