Vuosituhannen vuosikerta – Joseph Perrier Cuvée Royale Vintage Champagne Brut 2008

Alkoihin juuri saapuneen Joseph Perrier Cuvée Royale Vintage Champagne Brut 2008 -samppanjan vuosikertaa pidetään Essi Avellanin ja Tom Stensonin kirjassa ”Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine” yhtenä parhaimmista tällä vuosituhannella.  Vuoden 2008 viinien leimallisia piirteitä on eleganttius ja runsas hapokkuus.

Samppanjan nimi Cuvée Royale juontaa juurensa 1800-luvulta, jolloin Joseph Perrier oli Viktoria I:n, Iso-Britannian kuningattaren hovisamppanjatuottaja. Vaikka Victorian aikakaudesta on jo reilusti yli 100 vuotta, samppanjatalo ylläpitää edelleen kuninkaallisia yhteyksiään.

Joseph Perrier on tunnettu 1700 vuotta vanhoista roomalaisista kellareistaan, jotka ovat louhittu kalkkikivikallioon.  Amerikkalainen tanssija Carolyn Carlson kuvasi paikan olevan kuin ”maanalainen katedraali”, jossa luonnonvalo valaisee peilien avulla koko kellarin. Kellareissa ei ole hissejä tai portaita vaan paksut seinät, valtavia pylväitä, jopa 30 metriä korkeita holveja ja muinaisia halkeamia seinissä.  Kaikki viinitilan samppanjat kypsytetään näissä kellareissa.

Joseph Perrierin tyyli tehdä samppanjaa on helposti muistettava. Heidän samppanjansa ovat hedelmäisiä viinejä hienoilla moussemaisilla kuplilla ja pitkällä ja raikkaalla lopetuksella.  Perrierin samppanjat ovat tunnettuja Suomessa erityisesti Finnairilta, Viking Linelta ja Alkon hyllyistä, jossa Cuvée Royal Brut on Alkon myydyin samppanjapiccolo.

Champagne Joseph Perrier on 195-vuotias perheyritys Châlons-en-Champagnen kaupungista. Samppanjatalo on kuin viinifanien päiväunista. Joseph Perrier on tehnyt samojen perheviljelijöiden kanssa yhteistyötä sukupolvien ajan ja monet työntekijätkin ovat entisten työntekijöiden jälkeläisiä. Viiniä tehdään mahdollisimman pitkälle perinteisin tavoin. Rypäleet kerätään käsin ja samppanjametodiin olennaisesti kuuluva pullojen tanssitus hoidetaan myös käsivoimin. Joseph Perrier omistaa 21 hehtaaria viiniviljelmiä, joka on noin kolmasosa kokonaistarpeesta. Loput rypäleistä toimitetaan heille pienten perhetuottajien toimesta, joiden kanssa on tehty yhteistyötä jopa sadan vuoden ajan.

Joseph Perrier Cuvée Royale Vintage Champagne Brut 2008 

  • 49.98 €/0.75 l
  • Alkon tuotenumero: 554027
  • Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, aprikoosinen, punaomenainen, mineraalinen, paahtoleipäinen, runsas

 

Otathan yhteyttä, jos haluat lisätietoja Joseph Perrieristä ja sen tuotteista.

Johanna Lohivesi

Toimitusjohtaja, yrittäjä, Astra Wines

johanna.lohivesi@astrawines.fi

+358 50547 9993